Op vrijdag 21 april a.s. bent u tussen 10.00 en 11.00 uur van harte welkom bij het 'online spreekuur' waarin u met al uw vragen over het RestauratorenRegister bij ons terecht kunt. We zullen dan proberen uw vraag of vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Bij dit spreekuur zijn ook de toetsers van de twee toetsende instellingen aanwezig om vragen over het toetsen zelf te beantwoorden.

Het spreekuur bestaat uit een algemeen informatief deel (10.00 – 11.00 uur) en daarna stellen we u graag in de gelegenheid om uw vragen in een prive sessie aan ons te stellen. We plannen u dan in voor een tijdsblok van 20 minuten.

U kunt bij het online spreekuur o.a. terecht voor de volgende vragen:

  • Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor de status van (Senior) Register Restaurator?
  • Kom ik in aanmerking voor een financiële bijdrage uit het fonds?
  • Hoe verloopt de toetsing?
  • Hoe zit het met de vertrouwelijkheid van mijn aanmelding?
  • Welke kosten zijn aan toetsing verbonden?
  • Is registratie voor mij nuttig?
  • Bij wie kan ik terecht als ik mij wil aanmelden?
  • Hoe weet ik of mijn opleiding voldoet?
  • Wat houdt de overgangsregeling in?

Met vriendelijke groet,

Monique Kielliger

Secretariaat Stichting ERM

Tel: 085-4862480

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.restauratorenregister.nl

Veel restauratoren zien nut en noodzaak van het Restauratoren Register in en overwegen om aan de toetsingsprocedure deel te nemen. De kosten van de procedure en inschrijving blijken vaak een moeilijk te nemen hindernis. Daarom is een stimuleringsfonds in het leven geroepen die deze drempel helpt te verlagen. Restauratoren die binnen een van de specialismen van het register werkzaam zijn en die een registerstatus verkregen hebben kunnen vanaf heden gebruik maken van dit fonds.

Restauratoren Nederland (RN) en A.R.A. Nederland hebben dit fonds mogelijk gemaakt. Restauratoren die zijn getoetst en ingeschreven in het Restauratoren Register kunnen € 400,- van hun registratiekosten terugkrijgen via de vereniging waar zij lid van zijn. Een klein deel van het fonds is beschikbaar gesteld voor restauratoren zonder lidmaatschap van A.R.A. of RN. Deze regeling geldt zolang er middelen uit het fonds beschikbaar zijn.

Hoe en hoeveel?

Er is ruimte om 30 restauratoren financieel te ondersteunen, naar rato verdeeld over de verenigingen. Het fonds stelt ook twee niet leden in de gelegenheid om aanspraak te maken op een financiële bijdrage.

De uitkering vindt plaats via de verenigingen. Dus ben je lid van A.R.A. of RN en heb je de aanmelding met een registratie kunnen afronden, dan kan je je melden bij de penningmeester van de vereniging waar je lid van bent.

Heb je vragen?

Voor vragen over dit fonds: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Of bel met de help!desk van het Restauratoren Register: 06-22064928 (Esther Wieringa).

Na een onderbreking van 2 jaar kunnen we gelukkig de jaarlijkse traditie hervatten en organiseren we een feestelijke Nieuwjaarsborrel/atelierbezoek op zaterdagmiddag 28 januari a.s..
Hiervoor zijn we te gast bij ARA lid Nasr Azarmehr te Almere.

Nasr is een gedreven restaurator en ontwerper van sculpturen. Hij zal ons uitgebreid vertellen over zijn werk: over oude en nieuwe restauratie methoden en over een lumineus vulmiddel voor hout, linnen, metaal, voor bijna alles. Daarnaast zal hij ons vertellen over het gebruik van een scanner/microscoop bij zijn werk. Dit wordt ongetwijfeld een interessante en niet te missen Nieuwjaarsbijeenkomst!
Wil je er bij zijn? Meld je dan vóór 20 januari 2023 aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

studio nasr

Als je wilt kun je een introducé, bij voorkeur een collega, meenemen. Vermeld dan zijn zijn/haar naam bij je opgave.

Azar Mehr Restoration Company (2019)
Telefoon: +31 (0)643114051 (Nasr)
website: artrestauratie.nl

Wanneer: 28 januari 2023
Tijd: 14.00-17.00 uur
Waar: Cultuurdome Almere
Middachtenlaan 21
1333 XS Almere

Ben je restaurator van roerend erfgoed en wil je je bekwamen in het professioneel documenteren van je restauratiewerk? Volg dan de NCE-studiemodule ‘Documentatie in woord en beeld’ op 9 en 30 maart 2023. Docent is hout- en meubelrestaurator Machteld Jacques. Na haar bachelor Kunstgeschiedenis volgde Machteld de master Restauratie & Conservering aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich in hout en meubelrestauratie. Ze ontwikkelde een nieuwe methode voor Europees en Aziatisch lakwerk voor wat betreft het verwijderen van oude en nieuwe afwerklagen. Naast haar eigen praktijk werkt ze parttime voor Vereniging Hendrick de Keyser, waar ze verantwoordelijk is voor de historische interieurs en het collectiemanagement. Daar treedt ze op als opdrachtgever en laat restauraties uitvoeren. “Door heldere, goed gestructureerde en volledige documentatie in woord en beeld van restauratie-ingrepen beschermen we het verleden en de toekomst van ons roerend erfgoed”, aldus Machteld over het belang van professionele documentatie.
Meer informatie over de studiemodule ‘Documentatie in woord en beeld’ en inschrijven: 

www.erfgoedopleidingen.nl/nce-opleidingen/restauratie-roerend-erfgoed-documentatie

Deze module is erkend als bij- en nascholing voor RegisterRestauratoren.

erfgoedopleidingen