Door Gwendoline Fife, kunst conservatie consulent en Director of Sustainability in Conservation’s Greener Solvent Project.

Inhoud

In deze workshop behandelt ze de effecten van solventen op verflagen van schilderijen en polychromen beelden. De workshop focust daarbij op de fundamentele eigenschappen en toepassingen van oplosmiddelen in de conservatie. De oplosmiddelen die worden besproken omvatten voornamelijk de organische oplosmiddelen die het meest worden toegepast in de schilderij restauratie en in overeenstemming zijn met de toepassing van zorgvuldige conservatie praktijken.

Het betreft een workshop die zal worden opgesplitst in een theorie en praktijk gedeelte. Om meer mensen de mogelijkheid te bieden om de theorie te volgen zal deze in twee ochtenden worden gegeven via Zoom. In het praktijk gedeelte zal de context worden gegeven van het testen van reinigingsbenaderingen op geschilderde objecten waarbij een ‘echt’ perspectief van risicobeoordeling bij het uitvoeren van de behandelingsbenaderingen wordt besproken. Het delen van observaties, ervaringen, meningen en vragen van de deelnemers met betrekking tot keuzes en toepassingen van oplosmiddelen zal daarbij centraal staan.

Het praktijk gedeelte van de workshop zal kunnen worden bijgewoond door 12 deelnemers die werkzaam zijn als schilderij of polychromie restauratoren. Een basis scheikundige kennis, al dan niet zeer roestig, is voor deze workshop gewenst.

Heeft u een interessante casus? Laat dit van op tijd aan ons weten! Gwendoline Fife zal voorafgaand aan de cursus enkele casussen selecteren zodat deze tijdens de cursus kunnen worden behandeld.

De cursus zal worden gegeven in het Engels!

Praktisch

Theorie

Datum en tijd: 26 en 28 september 2023, 09.30 – 12.00
Locatie: Zoom

Praktijk

Datum en tijd: 2 en 3 oktober 2023, 09.30 – 17.00
Locatie: Douwes Restauratie.
Hollandsekade 15, 1391 JD Abcoude

Kosten

Voor de gehele workshop – er is plaats voor 12 deelnemers:
Voor niet ARA-leden: €425,- Koffie, thee en lunch inbegrepen
Voor ARA-leden 10% korting € 382,50,- Koffie, thee en lunch inbegrepen
De theorie is los te volgen voor:
Voor niet ARA-leden: €50,-
Voor ARA-leden 10% korting € 45,-

(Aangezien A.R.A. Nederland niet Btw-plichtig is zijn de bedragen voor de cursus zonder btw)

Let op

Geef bij je inschrijving duidelijk aan of je de hele workshop of enkel de theorie wilt volgen. Voor de gehele workshop geldt wie het eerst komt, het eerst maalt! Zit de workshop vol, dan laten wij dit weten en kun je de theorie sowieso volgen en kom je voor de praktijk op de wachtlijst te staan.

Vragen en aanmelden:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Restauratoren register
Voor geregistreerde restauratoren bij het Restauratoren Register wordt er een aanvraag ingediend voor punten toekenning. Zodra hier meer over bekend is wordt u hier bij inschrijving van op de hoogte gehouden.

Basiscursus microscopie met specialisatiedagen Houtherkenning en Papier- en vezelherkenning. De cursus wordt gegeven door Charles Indekeu, emeritus docent houtconservatie en microscopie van de Faculteit Ontwerpwetenschappen, Opleiding conservatie en restauratie bij de Universiteit Antwerpen.

Inhoud

Het betreft een 3- daagse basiscursus microscopie, die zal bestaan uit een basisdag en twee specialisatiedagen. Op de basisdag wordt de theorie van de stereo microscoop en de opvallend licht- en onderzoeksmicrosopie behandeld, waarna er praktisch zal worden toegelicht hoe een microscoop werkt. De specialisatie dagen die volgen zullen bestaan uit één dag ‘Hout’, waarbij de basis van houtherkenning onder de microscoop wordt besproken en één dag ‘Vezels’, waarbij de basis voor het herkennen van papier, doek of textielvezels onder de microscoop wordt behandeld. Vanaf les 2 zal tevens worden besproken hoe men zelf een verfstaal kan inbedden, polijsten en bekijken met een opvallend-licht microscoop.

De gehele workshop wordt gegeven vanuit een praktische insteek, zodat alles gemakkelijk in het eigen atelier, indien er een stereomicroscoop aanwezig is, kan worden toegepast. Ook is deze er speciaal op afgestemd om met microscopie aan de slag te kunnen zonder grote investeringen. Daarom wordt ook getoond hoe men in het eigen atelier nuttige attributen kan maken, bijvoorbeeld met behulp van kleine bureau ledlampen.
Kortom, zoals dhr. Indekeu zelf aangeeft, de cursus is in de geest van de eerste Nederlandse Microscopisten zoals Antoni Van Leeuwenhoek, Jan Swammerdam, Constantijn Huygens …

Er is ruimte om de cursus aan te passen op vragen vanuit de deelnemers. Mocht u graag iets tijdens de cursus behandeld zien, dan ontvangen wij deze vragen graag ruim van tevoren zodat dhr. Indekeu zich hierop kan voorbereiden.

Cursusmateriaal over het onderwerp wordt voorafgaand aan de cursus digitaal verstuurd. Dat materiaal bestaat uit een aantal teksten die u het best op voorhand al kunt inlezen. Het overgrote deel zal echter bestaan uit gedigitaliseerde vakliteratuur die te beschouwen is als raadpleeg-literatuur ter aanvulling van uw eigen digitale vakbibliotheek.
Verder ontvangt elke deelnemer een prepareer set en preparatendoos om in het eigen atelier met wat is geleerd aan de slag te kunnen. U mag uw eigen microscoop meenemen om de cursus direct op uw eigen materiaal toe te kunnen passen. Zorg er in dat geval voor dat er een naamlabel aan uw toestel en/of uw prepareer set is bevestigd.

microscoop

Informatie

Data

Dag 1, 21 augustus 2023: Inleiding microscopie en eerste begin in macroscopisch hout herkennen.

Dag 2, 23 augustus 2023: Specialisatie dag: houtherkenning; theorie anatomie en preparaatvoorbereiding.

(Opmerking: het is handig om een scherp mes, type breekmes,bij u te hebben, en zo mogelijk een inslagloep of dradenteller 10x)

Dag 3, 25 augustus 2023: Specialisatie dag: vezelherkenning en papierherkenning.

Tijd

Inloop: 9.30 – 10.00
Start: 10.00
Einde: 17.00

Adres

Bioruimte Universiteit Antwerpen
Campus Drie Eiken – gebouw O, lokaal 0.303
Fort VI-straat
2610 Wilrijk, België

Parkeren
Parkeren kunt u op Parking P2.
De parking zit op 200m van de lesgebouwen af. Mocht u veel eigen materiaal mee willen nemen dan is een handkarretje wel handig.

Kosten

Voor niet ARA-leden: € 130,- per cursusdag, lunch, koffie/thee inbegrepen!
Voor ARA-leden 10% korting: € 117,- per cursusdag, lunch, koffie/thee inbegrepen!
(Aangezien A.R.A. Nederland niet Btw-plichtig is, zijn de bedragen voor de cursus zonder btw)

Let op
Deelnemers hebben de optie om zich in te schrijven voor alle drie de cursusdagen, maar ook voor enkel de basiscursusdag of de basiscursusdag gecombineerd met één van de specialisatiedagen. Er is plaats voor 40 deelnemers per cursusdag.

Voor vragen en aanmelden, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Puntentoekenning Restauratoren register
Voor geregistreerde restauratoren bij het Restauratoren Register is een aanvraag ingediend voor punten toekenning. Zodra hier meer over bekend is wordt u hiervan bij inschrijving op de hoogte gebracht.

Enthousiast geworden over microscopie? Hierbij alvast websites geselecteerd door de docent!
Zie in deze geest de website van Micscape magazine http://www.microscopy-uk.org.uk/ en talrijke nuttige websites. Voor elk deelaspect bestaan gespecialiseerde instituten die digitale informatie aanreiken als hulp voor identificatie. Vb. IAWA https://www.iawa-website.org/

Microscopie clubs

België: KAGM https://www.microscopie.be/
Nederland: Nederlandse Genootschap Voor Microscopie (NGVM). Vereniging van microscopiehobbyisten http://www.ngvm.nl
UK: https://www.quekett.org/
Frankrijk: https://www.clubdemicroscopie.fr/
Links: http://www.microscopy-uk.org.uk/index.html?http://www.microscopy-uk.org.uk/amateurs/mainpeop.html

Veel restauratoren zien nut en noodzaak van het Restauratoren Register in en overwegen om aan de toetsingsprocedure deel te nemen. De eenmalige kosten van de procedure en inschrijving blijken voor veel restauratoren vaak een moeilijk te nemen hindernis. Daarom is een eenmalig stimuleringsfonds in het leven geroepen die deze drempel helpt te verlagen.

Restauratoren Nederland (RN) en A.R.A. Nederland hebben dit fonds mogelijk gemaakt. Restauratoren die zijn getoetst en ingeschreven in het Restauratoren Register kunnen € 400,- van hun registratiekosten terugkrijgen via de vereniging waar zij lid van zijn. Een klein deel van het fonds is beschikbaar gesteld voor restauratoren zonder lidmaatschap van A.R.A. of RN. Deze regeling geldt zolang er middelen uit het fonds beschikbaar zijn en wie het eerst komt die het eerst maalt.

Er is op dit moment nog ruimte voor ca. 25 restauratoren naar rato verdeeld over de verenigingen. Het fonds stelt ook twee niet leden in de gelegenheid om aanspraak te maken op een financiële bijdrage.

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over dit fonds, de registratiekosten of een andere vraag: mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Of bel met de help!desk van het Restauratoren Register: 06-22064928 (Esther Wieringa).

Op vrijdag 21 april a.s. bent u tussen 10.00 en 11.00 uur van harte welkom bij het 'online spreekuur' waarin u met al uw vragen over het RestauratorenRegister bij ons terecht kunt. We zullen dan proberen uw vraag of vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Bij dit spreekuur zijn ook de toetsers van de twee toetsende instellingen aanwezig om vragen over het toetsen zelf te beantwoorden.

Het spreekuur bestaat uit een algemeen informatief deel (10.00 – 11.00 uur) en daarna stellen we u graag in de gelegenheid om uw vragen in een prive sessie aan ons te stellen. We plannen u dan in voor een tijdsblok van 20 minuten.

U kunt bij het online spreekuur o.a. terecht voor de volgende vragen:

  • Hoe weet ik of ik in aanmerking kom voor de status van (Senior) Register Restaurator?
  • Kom ik in aanmerking voor een financiële bijdrage uit het fonds?
  • Hoe verloopt de toetsing?
  • Hoe zit het met de vertrouwelijkheid van mijn aanmelding?
  • Welke kosten zijn aan toetsing verbonden?
  • Is registratie voor mij nuttig?
  • Bij wie kan ik terecht als ik mij wil aanmelden?
  • Hoe weet ik of mijn opleiding voldoet?
  • Wat houdt de overgangsregeling in?

Met vriendelijke groet,

Monique Kielliger

Secretariaat Stichting ERM

Tel: 085-4862480

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website: www.restauratorenregister.nl