Restauratie van schilderijen
Zo lang ik me kan herinneren ben ik bezig geweest met schilderen en mijn ouderlijk huis is hier getuige van: er is geen muur zonder schilderij te vinden. Hoewel de kunstacademie een logische keuze leek, was de combinatie van wetenschap en kunstpraktijk iets wat mij meer trok. Mijn interesse lag voornamelijk bij de oude meesters: vooral hun werken schilderde ik na.
In 2018 ben ik dan ook afgestudeerd van de master conservatie-restauratie aan de Universiteit Antwerpen als schilderijrestaurator. Ook mijn bachelor heb ik hier gedaan, met een Erasmus-uitwisseling van een half jaar in de restauratie van schilderijen, moderne- en hedendaagse kunst en sculpturen aan TH Köln.
Van april 2018 tot en met oktober 2021 heb ik eerst als schilderijrestaurator en conserveringsadviseur gewerkt bij Art Salvage B.V. en Art Conservation Europe B.V. in Vlaardingen, vanaf februari 2021 als manager conservering en restauratie. Hier heb ik prachtige projecten mogen doen in de breedste zin van het woord, niet enkel beperkt tot het restaureren van schilderijen maar onder meer ook collectiehulpverlening, schimmelanalyses en de conservering en restauratie van andere objecten.
In november 2021 ben ik een andere hoek ingeslagen om meer ruimte voor onderzoek te krijgen: mijn promotieonderzoek aan de Universiteit Antwerpen. Hier is recent macro X-stralen poeder diffractie beeldvorming (MA-XRPD) ontwikkeld waarmee nu heel nauwkeurig subtypes van pigmenten geïdentificeerd kunnen worden. Dit maakt het mogelijk om de pigmenten van oude meesters op betrouwbare wijze te onderscheiden van hun equivalenten uit het industriële tijdperk, gebruikt door (hyper-)restauratoren en vervalsers vanaf de 19de eeuw. Mijn onderzoek focust daarbij op het pigment loodwit, omdat de samenstelling hiervan veel gevarieerder is geworden sinds de 19de eeuw én omdat we het bijna op elk schilderij vinden tot de 20ste eeuw. De titel van het onderzoek luidt dan ook “Loodwitspeciatie: een technische marker om schilderijen en verflagen te dateren.”
Omdat hier nu de focus volledig op onderzoek ligt, ben ik momenteel aan het kijken hoe ik mijn praktische skills als schilderijrestaurator ga onderhouden, bijvoorbeeld als ZZP’er of bij de universiteit. Eens per week houd ik mij ook bezig met de restauratie van roeiboten, als onderdeel van de onderhoudsploeg van de historische vloot: zo leer ik meer bij over hout en de restauratie van erfgoed dat nog praktisch gebruikt wordt.
Contact
Iryn Bijker
Dordrecht