Natuurkundig onderzoeker, Bathmen

Infrarood- en rontgenfotografie

 

Ik heb natuurkunde (stralingsfysica) in Delft gestudeerd, later gevolgd door een promotie in Utrecht (kankerbehandeling met radioactieve bronnen). Als geregistreerd klinisch fysicus ben ik werkzaam in het ziekenhuis bij radiologie (röntgenfoto's), radiotherapie (bestraling) en nucleaire geneeskunde (diagnose en therapie met radioactieve bronnen).

Wat heeft dit met restauratie te maken?

Voor wat betreft de toepassing van röntgenstraling zijn er duidelijke raakvlakken. Ook in de toepassing op kunstwerken en ander cultureel erfgoed ligt de uitdaging in het met hoge resolutie op de röntgenfoto zichtbaar maken van kleine materiaalverschillen. Sinds de tachtiger jaren heb ik naast mijn werk in ziekenhuizen ervaring opgedaan met röntgenonderzoek aan iconen, etsen, houtconstructies, houtaantasting, kartonkwaliteit, schilderijen, watermerken, wijzerplaten, het opsporen van ijzergallus, etc.

Bij mijn onderzoek maak ik gebruik van medische röntgenfilm. Met name film die ontwikkeld is voor röntgenonderzoek bij kleine weefselverschillen (mammografie, radiotherapie). Op mijn site informeer ik nader over de uitvoering van het onderzoek. Dat doe ik zowel in mijn studio als op locatie. Dit houdt o.a. in: het bepalen van de optimale energie van de straling (uit verzwakkingmeting), de belichtingstijd (uit intensiteitmeting), het ontwikkelproces (ontwikkelautomaat), densitometrie en het digitaliseren van het röntgennegatief.

Met mijn kennis en ervaring hoop ik een bijdrage te leveren aan dieper onderzoek op het gebied van ons culturele erfgoed.

Contact

Arie van 't Riet
Vegerinkskamp 44
7437 GA Bathmen
Telefoon: 0570-541767
Mobiel: 06-30510165

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website

www.rontgenonderzoek.nl