Ook dit jaar organiseert de Kunstkliniek in samenwerking met ARA Nederland een workshop door Paolo Cremonesi voor gevorderde gebruikers van de Wolbers’ methode (gel en/of emulsies).

De toenmalige vijfdaagse workshop is nu in twee verdeeld en ieder deel duurt nu drie dagen. Dit eerste deel, “Emulsions for Surface Cleaning and Removal of Film-Forming Materials” zal gehouden worden in de Amershof te Amersfoort, op 16, 17 en 18 november 2020. Iedere dag bevat een theorie en praktijk gedeelte, De workshop vindt plaats tussen 9 uur s ‘morgens en 17 uur 's middags. De lunch is inbegrepen. De voertaal is Engels. Details over het tweede gedeelte volgen.

Na een evaluatie van de vorige workshop door de ARA-organisatoren en Cremonesi zelf, is er dit keer extra tijd ingebouwd voor het analyseren van de begeleidende metingen om het beste en nauwkeurigste recept voor de gel of emulsie zelf na te kunnen bootsen. Het accent wordt gelegd op het maken van ‘het profiel’ van het noodzakelijke schoonmaakmiddel met uitgebreidere uitleg over het nut van het gebruik van enkele belangrijke stoffen. Wanneer gebruikt men dít en niet dát, waarom zó en niet anders …

Het is geen makkelijke materie, daarom adviseren wij de deelnemers om de Nederlandse vertaling van Cremonesi’s basisboek, Het water-medium voor het behandelen van polychrome werken, door te bladeren. Het is niet alleen het nieuwste en meest uitgebreide werk dat op het gebied van bedenken en voorbereiden van een emulsie te verkrijgen is, maar het bevat ook de beschrijving van allerlei materialen met hun specifieke toepassingen die in onze werkzaamheden aan bod komen.
Het tweede boek van deze reeks, dit keer geschreven door dr. Paolo Cremonesi en dr. Leonardo Borgioli, ‘Synthetische harsen gebruikt bij behandeling van polychrome kunstwerken’ is nu bij de drukker en wij hopen dat dit in november ook verkrijgbaar zal zijn.

Ook de beginnende restauratoren kunnen hun borst nat maken: Cremonesi gaat volgend jaar een introductiecursus houden. Gezamenlijk met Cremonesi zijn wij nu bezig om de basiscursus in elkaar te zetten.

Als laatste kunnen wij ook een workshop melden die in de 2e week van november zal plaatsvinden. De workshop wordt gegeven door dhr. Leonardo Borgioli, en zal als onderwerp interieur- en muurschilderingen hebben. Nadere details hierover volgen.

Prijzen van de workshops volgen zo spoedig mogelijk, ARA leden krijgen hierbij een korting. Neem voor vragen contact op met De Kunstkliniek te Hilversum, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres De Amershof : Snouckaertlaan 11, 3811 MA Amersfoort

- DE WORKSHOPS ZIJN UITGESTELD VANWEGE COVID-19, ZIE LATERE BERICHTEN -