Veel universiteiten, bibliotheken en grote museale instellingen hebben abonnementen op academisch gerichte databanken. Helaas is het voor de kleine ondernemers onder ons soms lastig om bij wetenschappelijke artikelen te komen. Gelukkig worden de databanken steeds toegankelijker zonder dat een betaald abonnement moet worden genomen. Hieronder een aantal voorbeelden.

JSTOR
JSTOR is een online databank voor artikelen uit academische tijdschriften, boeken en primaire bronnen. Waar een deel niet zomaar is te downloaden omdat hier een lidmaatschap aan vast zit, biedt JSTOR de mogelijkheid om na het aanmaken van een account 6 artikelen gratis te lezen. Heel handig als je weet wat je zoekt!

ACADEMIA
Net als JSTOR heeft Academia.edu een groot assortiment aan academische onderzoekartikelen. Een verschil is echter dat de database van Academia is ontstaan doordat de site aan onderzoekers een platform biedt waarop zij hun onderzoek kunnen delen. Met een account kun je hierdoor veel van de artikelen gratis worden downloaden Wie wil kan zelfs de functie aanklikken om artikelen of een bepaalde onderwerpen via de e-mail voorgesteld te krijgen.

Getty Publications Virtual Library
The Getty biedt op haar Virtual Library een geweldige hoeveelheid aan literatuur voor de conservator/restaurator digitaal gratis aan. Boeken over specifieke kunstenaars of stijlen, handleidingen voor de conservator/restaurator van verscheidene specialisaties, artikelen en samenbundelde werken van uitgevoerde onderzoeken kunnen gewoon worden gedownload. Een aanrader om je eigen bibliotheek te uit te breiden!

Conservation wiki
Gesponsord door het Institute for Conservation is er door verscheiden specialistische groepen in Amerika een heuse ‘wikipedia’ voor conservatie opgezet. D.m.v. een zoekfunctie kan er informatie worden gevonden over materialen, behandelingen, onderzoeken, preventieve conservatie en werkzaamheden in de praktijk. Een fijne website om je onderzoek te starten of vragen beantwoord te zien worden.