ARA Nederland organiseert een driedaagse workshop door Prof. Richard Wolbers (University of Delaware)

Het schoonmaken van oppervlakken

In december 2015 zal de eminente restaurator en wetenschapper Richard Wolbers in Hilversum twee maal een drie dagen durende workshop geven waarin hij de door hem ontwikkelde methoden om oppervlakten te reinigen uiteenzet. De workshop is gericht op restauratoren uit alle disciplines en zowel interessant voor vakgenoten die papier, hout of textiel restaureren, als natuurlijk voor restauratoren van schilderijen.
In het midden van de jaren ’80 introduceerde Wolbers oplosmiddelen-gels, harszepen en enzymen als alternatieve schoonmaaksystemen. Voor een doelmatig gebruik van deze middelen is begrip van de chemische structuur van het oppervlak van het kunstvoorwerp zelfs nog belangrijker dan bij toepassing van traditionele methoden die zich bedienen van oplosmiddelen of alkalische zepen. De schoonmaaksystemen van Wolbers hebben drie in het oog springende voordelen: 1) het schoonmaken van oppervlaktes die met oplosmiddelen of mechanisch niet gereinigd kunnen worden; 2) een grotere controle tijdens het schoonmaakproces; 3) een relatief geringe toxiciteit.
De "Wolbers Workshop" is een wereldwijd fenomeen en de "New Methods of Cleaning: Aqueous Gels" vinden steeds meer ingang. De populariteit van de workshops van Richard Wolbers zijn een indicatie van het belang van zijn benadering bij de oppervlakte reiniging van kunstvoorwerpen, schilderijen, papier en hout.
Wolbers ziet het bij deze workshop als een uitdaging zijn methoden zo eenvoudig mogelijk toegankelijk te maken voor restauratoren zonder wetenschappelijke achtergrond. In het ochtend gedeelte wordt de theorie behandeld en na de lunch zal de praktijk worden toegelicht aan de hand van door de deelnemers meegenomen objecten. Een syllabus zal worden verstrekt en de voertaal is Engels.
De workshop zal gehouden worden op 9,10,11 en 14,15,16 december te Hilversum en de kosten zullen ten hoogste € 350,- bedragen. Geïnteresseerden kunnen zich nu al inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wanneer het aantal inschrijvers meer zal blijken dan het aantal beschikbare plaatsen, zal er een inspanning gedaan worden in het voorjaar van 2016 een extra workshop te houden. Meer details en een reader zullen in de aanloop naar de workshop beschikbaar worden gesteld.

Richard Wolbers geeft les

De inschrijving is gesloten. Helaas is Richard Wolbers voor 2016 al nagenoeg volgeboekt. Begin 2017 is pas de eerst volgende optie.

For English Language see English version of website (see flag icon right above)

Wolbers workshop