ARA-1   RC logo  RN logo

Restauratiebeurs te Den Bosch op 16, 17 en 18 april 2015


Op donderdag 16, vrijdag 17 en zaterdag 18 april 2015 vindt weer De Nederlandse Restauratiebeurs (Rb) plaats in de Brabanthallen te Den Bosch. De verenigingen Art Restorers Association Nederland (ARA), het Restauratorenconvergent (RC) en Restauratoren Nederland (RN) zullen in het belang van alle restauratoren en behoudsmedewerkers gezamenlijk naar buiten toe optreden. Ook het Kenniscentrum SVGB doet mee in deze samenwerking. De besturen zijn verheugd te kunnen constateren dat tussen de verschillende organisaties die zich bezig houden met instandhouding van het materieel cultureel erfgoed een positieve onderlinge sfeer is bereikt. Gezamenlijk zijn wij het er over eens dat we ons mét behoud van onze eigen identiteit als beroepsgroep moeten presenteren met één zelfde doel: het verkrijgen, verbeteren en behouden van Kennis en Kunde op het gebied van vervaardiging, restauratie en conservering van materieel cultureel erfgoed.

Een korte overzicht van programmaonderdelen op de aanstaande Rb:
1. Beursstands. ARA, RC en het RN zullen ieder een eigen stand huren en zich daarmee presenteren op de Rb.
2. Symposium Dag. Op vrijdag 17 april zal door ARA, het RC, RN en het Kenniscentrum SVGB een programma worden gepresenteerd. Er zullen lezingen en presentaties worden gehouden met als beursthema "Kwaliteit voor de Opdrachtgever". Vanuit de SVGB zullen leraren en leerlingen in het ochtendprogramma presentaties geven. Vanuit de 3 verenigingen zullen leden restauratoren en behoudsmedewerkers tijdens het middagprogramma lezingen en presentaties geven. Dit middagprogramma zal worden afgesloten met een presentatie over het in oprichting zijnde ‘Nieuwe Restauratoren Register’.
3. Restauratie Aandacht en Advies Dag (RAAD). Op zaterdag 18 april zal er, net als twee jaar geleden, weer een dag worden georganiseerd in het speciaal daarvoor ingerichte ‘Restauratieatelier’. De kunstbezitter wordt uitgenodigd naar de beurs te komen met beschadigde of aangetaste kunstobjecten om advies en taxatie te vragen betreffende restauratie- en conserveringsmogelijkheden en de eventuele kosten daarvan. Restauratoren uit alle drie de verenigingen ARA, RC en RN worden gevraagd zich in te zetten om deze dag tot een succes te maken.
4. Kennisstraat. Er komt een zogenaamde 'Kennisstraat' met twee podia waar restauratoren hun vak kunnen demonstreren. Een aantrekkelijke mogelijkheid om bij een groot publiek bekendheid te krijgen.
5. Netwerkplein. Er zal dit jaar ook een plein komen van kleine netwerk units (ca. 4 m2) die vakgenoten kunnen huren om zich te presenteren. Dit is géén vakinhoudelijke presentatie, maar puur een netwerk mogelijkheid.

De Nederlandse Restauratiebeurs 2015 zal anders dan in vorige jaren, niet voornamelijk op bedrijven en vakbroeders gericht zijn, maar meer op de consument en de opdrachtgever. Voor u als lid van een (of meer) van de genoemde verenigingen zal het dus buitengewoon interessant en nuttig zijn hieraan mee te doen. Mogelijk dat u zelf een stand heeft gehuurd. Zo niet, dan kunt u zich op andere wijze, zoals boven aangegeven, nuttig maken en u inzetten voor uw vereniging(en) onder het motto: "Zelf doen is optellen, samenwerken is vermenigvuldigen".
Wij hopen onze beroepsgroep met zijn allen op zinvolle en energieke manier te mogen presenteren naar de buitenwereld.

ARA stand NRb 2015 1