• Data: 5, 7 en 9 februari 2024
  • Organisatie: ARA

Basiscursus microscopie met specialisatiedagen Houtherkenning en Papier- en vezelherkenning. De cursus wordt gegeven door Charles Indekeu, emeritus docent houtconservatie en microscopie van de Faculteit Ontwerpwetenschappen, Opleiding conservatie en restauratie bij de Universiteit Antwerpen.

Inhoud

Het betreft een 3- daagse basiscursus microscopie, die zal bestaan uit een basisdag en twee specialisatiedagen. Op de basisdag wordt de theorie van de stereo microscoop en de opvallend licht- en onderzoeksmicrosopie behandeld, waarna er praktisch zal worden toegelicht hoe een microscoop werkt. De specialisatie dagen die volgen zullen bestaan uit één dag ‘Hout’, waarbij de basis van houtherkenning onder de microscoop wordt besproken en één dag ‘Vezels’, waarbij de basis voor het herkennen van papier, doek of textielvezels onder de microscoop wordt behandeld. Vanaf les 2 zal tevens worden besproken hoe men zelf een verfstaal kan inbedden, polijsten en bekijken met een opvallend-licht microscoop.

De gehele workshop wordt gegeven vanuit een praktische insteek, zodat alles gemakkelijk in het eigen atelier, indien er een stereomicroscoop aanwezig is, kan worden toegepast. Ook is deze er speciaal op afgestemd om met microscopie aan de slag te kunnen zonder grote investeringen. Daarom wordt ook getoond hoe men in het eigen atelier nuttige attributen kan maken, bijvoorbeeld met behulp van kleine bureau ledlampen.
Kortom, zoals dhr. Indekeu zelf aangeeft, de cursus is in de geest van de eerste Nederlandse Microscopisten zoals Antoni Van Leeuwenhoek, Jan Swammerdam, Constantijn Huygens …

Er is ruimte om de cursus aan te passen op vragen vanuit de deelnemers. Mocht u graag iets tijdens de cursus behandeld zien, dan ontvangen wij deze vragen graag ruim van tevoren zodat dhr. Indekeu zich hierop kan voorbereiden.

Cursusmateriaal over het onderwerp wordt voorafgaand aan de cursus digitaal verstuurd. Dat materiaal bestaat uit een aantal teksten die u het best op voorhand al kunt inlezen. Het overgrote deel zal echter bestaan uit gedigitaliseerde vakliteratuur die te beschouwen is als raadpleeg-literatuur ter aanvulling van uw eigen digitale vakbibliotheek.
Verder ontvangt elke deelnemer een prepareer set en preparatendoos om in het eigen atelier met wat is geleerd aan de slag te kunnen. U mag uw eigen microscoop meenemen om de cursus direct op uw eigen materiaal toe te kunnen passen. Zorg er in dat geval voor dat er een naamlabel aan uw toestel en/of uw prepareer set is bevestigd.

microscoop

Informatie

Data

Dag 1, 5 februari 2024: Inleiding microscopie en eerste begin in macroscopisch hout herkennen.

Dag 2, 7 februari 2024: Specialisatie dag: houtherkenning; theorie anatomie en preparaatvoorbereiding.

(Opmerking: het is handig om een scherp mes, type breekmes,bij u te hebben, en zo mogelijk een inslagloep of dradenteller 10x)

Dag 3, 9 februari 2024: Specialisatie dag: vezelherkenning en papierherkenning.

Tijd

Inloop: 9.30 – 10.00
Start: 10.00
Einde: 17.00

Adres

Bioruimte Universiteit Antwerpen
Campus Drie Eiken – gebouw O, lokaal 0.303
Fort VI-straat
2610 Wilrijk, België

Parkeren
Parkeren kunt u op Parking P2.
De parking zit op 200m van de lesgebouwen af. Mocht u veel eigen materiaal mee willen nemen dan is een handkarretje wel handig.

Kosten

Voor niet ARA-leden: € 130,- per cursusdag, lunch, koffie/thee inbegrepen!
Voor ARA-leden 10% korting: € 117,- per cursusdag, lunch, koffie/thee inbegrepen!
(Aangezien A.R.A. Nederland niet Btw-plichtig is, zijn de bedragen voor de cursus zonder btw)

Let op
Deelnemers hebben de optie om zich in te schrijven voor alle drie de cursusdagen, maar ook voor enkel de basiscursusdag of de basiscursusdag gecombineerd met één van de specialisatiedagen. Er is plaats voor 40 deelnemers per cursusdag.

Voor vragen en aanmelden, mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Puntentoekenning Restauratoren register
Voor geregistreerde restauratoren bij het Restauratoren Register is een aanvraag ingediend voor punten toekenning. Zodra hier meer over bekend is wordt u hiervan bij inschrijving op de hoogte gebracht.

Enthousiast geworden over microscopie? Hierbij alvast websites geselecteerd door de docent!
Zie in deze geest de website van Micscape magazine http://www.microscopy-uk.org.uk/ en talrijke nuttige websites. Voor elk deelaspect bestaan gespecialiseerde instituten die digitale informatie aanreiken als hulp voor identificatie. Vb. IAWA https://www.iawa-website.org/

Microscopie clubs

België: KAGM https://www.microscopie.be/
Nederland: Nederlandse Genootschap Voor Microscopie (NGVM). Vereniging van microscopiehobbyisten http://www.ngvm.nl
UK: https://www.quekett.org/
Frankrijk: https://www.clubdemicroscopie.fr/
Links: http://www.microscopy-uk.org.uk/index.html?http://www.microscopy-uk.org.uk/amateurs/mainpeop.html