• Data: 26 en 28 september 2023 - 2 en 3 oktober 2023
  • Organisatie: ARA Nederland

Door Gwendoline Fife, kunst conservatie consulent en Director of Sustainability in Conservation’s Greener Solvent Project.

Inhoud

In deze workshop behandelt ze de effecten van solventen op verflagen van schilderijen en polychromen beelden. De workshop focust daarbij op de fundamentele eigenschappen en toepassingen van oplosmiddelen in de conservatie. De oplosmiddelen die worden besproken omvatten voornamelijk de organische oplosmiddelen die het meest worden toegepast in de schilderij restauratie en in overeenstemming zijn met de toepassing van zorgvuldige conservatie praktijken.

Het betreft een workshop die zal worden opgesplitst in een theorie en praktijk gedeelte. Om meer mensen de mogelijkheid te bieden om de theorie te volgen zal deze in twee ochtenden worden gegeven via Zoom. In het praktijk gedeelte zal de context worden gegeven van het testen van reinigingsbenaderingen op geschilderde objecten waarbij een ‘echt’ perspectief van risicobeoordeling bij het uitvoeren van de behandelingsbenaderingen wordt besproken. Het delen van observaties, ervaringen, meningen en vragen van de deelnemers met betrekking tot keuzes en toepassingen van oplosmiddelen zal daarbij centraal staan.

Het praktijk gedeelte van de workshop zal kunnen worden bijgewoond door 12 deelnemers die werkzaam zijn als schilderij of polychromie restauratoren. Een basis scheikundige kennis, al dan niet zeer roestig, is voor deze workshop gewenst.

Heeft u een interessante casus? Laat dit van op tijd aan ons weten! Gwendoline Fife zal voorafgaand aan de cursus enkele casussen selecteren zodat deze tijdens de cursus kunnen worden behandeld.

De cursus zal worden gegeven in het Engels!

Praktisch

Theorie

Datum en tijd: 26 en 28 september 2023, 09.30 – 12.00
Locatie: Zoom

Praktijk

Datum en tijd: 2 en 3 oktober 2023, 09.30 – 17.00
Locatie: Douwes Restauratie.
Hollandsekade 15, 1391 JD Abcoude

Kosten

Voor de gehele workshop – er is plaats voor 12 deelnemers:
Voor niet ARA-leden: €425,- Koffie, thee en lunch inbegrepen
Voor ARA-leden 10% korting € 382,50,- Koffie, thee en lunch inbegrepen
De theorie is los te volgen voor:
Voor niet ARA-leden: €50,-
Voor ARA-leden 10% korting € 45,-

(Aangezien A.R.A. Nederland niet Btw-plichtig is zijn de bedragen voor de cursus zonder btw)

Let op

Geef bij je inschrijving duidelijk aan of je de hele workshop of enkel de theorie wilt volgen. Voor de gehele workshop geldt wie het eerst komt, het eerst maalt! Zit de workshop vol, dan laten wij dit weten en kun je de theorie sowieso volgen en kom je voor de praktijk op de wachtlijst te staan.

Vragen en aanmelden:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Restauratoren register
Voor geregistreerde restauratoren bij het Restauratoren Register wordt er een aanvraag ingediend voor punten toekenning. Zodra hier meer over bekend is wordt u hier bij inschrijving van op de hoogte gehouden.