Reudenroos, Enkhuizen

Restauratie van houten objecten

Eelco van Roden aan het werkRestauratie: Het restaureren van snijwerk is een discipline die voort is gevloeid uit een klassieke manier van werken tezamen met mijn voorliefde voor westerse kunstgeschiedenis. Ik ben als kleine jongen 36 jaar geleden begonnen met houtsnijden en er nooit meer mee gestopt. Samen met mijn vrouw Isabel Vicente werken wij als Reudenroos aan maritiem snijwerk, beeldhouwwerk, ornamenten aan gebouwen, losse stukken en snijramen, restauraties, copieën en nieuw werk in klassieke stijl. Wij zien steeds weer een uitdaging in elk nieuw project. Elke keer als je denkt iets onder de knie te hebben komt er weer een nieuwe klant met een aanvraag die je nog niet eerder gehad hebt, onze kracht is de veelzijdigheid van ons werk. Eerlijk gemaakt snijwerk is een groot goed waar we zuinig op moeten zijn. De verwering van met name de stukken die weer en wind moeten doorstaan is groot en daarmee wordt de inschatting hoe het er ooit in detail uitgezien heeft moeilijk vast te stellen. Juist hier ligt de uitdaging om je in te leven in de maker die lang geleden zijn ziel en zaligheid heeft gelegd in zijn broodwinning om zich te onderscheiden in fraaie ontwerpen en uitvoerige detailleringen die in vroeger tijden zo ‘gewoon’ waren. Bijzonder mooi zijn de gesneden bovenlichten die Nederland zo rijk is, er zijn er velen. Ramen die gewoon mooi zijn of juist een boodschap uitdragen; reclame of geloof, een familienaam of een universele afbeelding zoals een levensboom. Ze zijn niet alleen curieus of mooi maar ook heel specifiek en “eigen”. Kortom altijd de moeite waard om gerestaureerd te worden.

Maritiem snijwerk: Mijn grootste specialisatie is maritiem snijwerk. Ik ben inmiddels 26 jaar bezig met onderzoek naar dit typisch Nederlands fenomeen. Een prachtig voorbeeld van volkskunstig ambacht en geschiedkundige rijkdom waar vrij weinig over bekend is, maar waar des te meer verhalen over de ronde doen. Er is geen land ter wereld dat zó veel en divers toegepaste kunst en volkskunst heeft geproduceerd aan deze vervoers- en transportmiddelen als Nederland.

Cursussen: Wij geven ook cursussen houtsnijden voor beginners tot gevorderden in het klassieke werk en het is altijd weer verrassend hoe wij leren van het begeleiden van anderen. Het biedt een frisse en nieuwe kijk op hoe je zelf tegenover het werk staat. Een gevleugelde uitspraak van één van mijn leermeesters is: “Mijn mooiste stuk is mijn volgende werk”.

Onze werkplaats: Door de vele voorbeelden van klassiek snijwerk aan onze wanden doet de werkplaats meer denken aan een museum dan aan een productiehal. Kom gerust even langs om te proeven van de sfeer en te kijken naar onze benadering van restaureren. U bent altijd welkom in het pittoreske Enkhuizen.

Werkzaam sinds 1993

Contact

Eelco van Roden
De Star 36
1601 MH Enkhuizen
Tel/mobiel: +31228520603

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Website

www.reudenroos.nl